Plaská 7, Praha 5 – Újezd, Malá Strana
+420775274281

Letní čtení – Projekt manželka aneb o autismu s humorem

Jak rozumět autismu, ADHD a životu, když zrovna nedává smysl

Letní čtení – Projekt manželka aneb o autismu s humorem

Má Bill Gates Aspergerův syndrom? Ke spojení nejbohatšího muže světa s jednou z poruch autistického spektra svádí krom všeobecné touhy po senzaci i některé momenty z vystupování zakladatele Microsoftu. Dr. Temple Grandin, která bez velkých ostychů začíná své přednášky o autismu velkými fotkami Einsteina nebo Steva Jobse a poukazuje u nich na vlastnosti, které nasvědčují diagnóze v rámci spektra autistických poruch zatím fotku Billa Gatese nepromítá – snad tím, že je ještě naživu – ale zato s chutí hovoří o jeho dokonalé paměti, veřejně známé obtíže při seznamování s druhým pohlaví, zejména v době vysokoškolských studií a některé části jeho projevu. Sám programátor a filantrop nikdy úvahy na toto téma nijak nekomentoval. Tedy až do minulého týdne, kdy v rámci příspěvku na svém blogu o knihách, které toto léto čte, zmínil knihu Projekt manželka, kterou původně četla jeho žena, ale tak dlouho mu z ní v narážkách na jeho chování předčítala, až se do ní pustil sám. A přečetl jí jedním dechem. Nyní ji všem doporučuje jako knihu o tom, že se není třeba stydět za to, čím jsme a v čem jsme dobří.

Hlavním hrdinou knihy Projekt manželka je vysokoškolský profesor s Aspergerovým syndromem. Celá kniha je vyprávěná v ich-formě a z jeho pohledu a je tak možné se seznámit s mnoha postřehy a formulacemi, které budou rodičům dětí s Aspergerovým syndromem nebo partnerům lidí, kteří s ním žijí, možná povědomé.

Nejen, že je kniha opravdu příjemným a dobře napsaným letním čtením, ale dává – byť literární – odpověď na to, jak mohou žít dospělí lidé s autismem a jak vnímají náš svět složitých sociálních pravidel.