Plaská 7, Praha 5 – Újezd, Malá Strana
+420775274281

Někdy nemůžu mluvit

Jak rozumět autismu, ADHD a životu, když zrovna nedává smysl

Někdy nemůžu mluvit

Obrázek dívky se sevřenými pěstmi pod bradou

Mluvení není něco, v čem bych kdy byla nějak dobrá. Když jsem příliš zahlcená, ať už smysly (v mém případě jde obvykle o světlo nebo o příliš mnoho hluku na pozadí) nebo prostě emocionálně, mluvení není něco, co by mi šlo zrovna dobře.

Dělám zvuky, dokonce i vytvářím slova. Až na to… že ta slova, co říkám, nejsou ta správná slova. V takových chvílích nemůžu najít ta správná slova, a tak to často dopadne tak, že křičím nebo říkám slova, která nejsou to, co si myslí můj mozek. Cítím v takových chvílích velký tlak na to, abych mluvila, protože lidé chtějí vědět, co se děje. Bylo mnoho případů, kdy dokonce i řeknu „Teď nemůžu mluvit“ a ignorují mě. To mi věci jenom ztěžuje.

Ty otázky pořád přicházejí.

Mluví se mnou. Mluví na mě.

Mluví. Mluví. Mluví.

Prostě chci, aby to SKONČILO.

Bohužel, jen velmi málo lidí v mém životě respektuje, že potřebuju, aby se stalo tohle, protože jinak se nedokážu uklidnit.

A tak dál mluví a kladou otázky a tlačí na mě, abych mluvila… a já dál eskaluju a zlobím se. Vzhledem k tomu, že často mluvit můžu, odmítají přijmout, že zrovna v tu chvíli nemůžu.

Vážně, mám pocit, že je to z jejich strany hrozně sobecké. Ukazuje to značný nedostatek empatie se způsobem, jakým můj mozek zpracovává informace.

A taky je to nesmírně frustrující a neuctivé vůči mně.

Pokud mluvíte nebo interagujete s autistou a on vás požádá, abyste si dali odstup, ať už slovy nebo jazykem beze slov, musíte to respektovat.

Není v pořádku dál na něj tlačit. I když tomu nerozumíte.

To, že někdy nemůžu mluvit, není něco, co bych dělala vám. Není to útok na vás. Nejde o to, že bych vás ignorovala nebo nerespektovala. Jde o to, že se snažím, jak to jde, abych se o sebe postarala a neeskalovala. Abych nevybuchla. Bylo by opravdu hezké, kdybyste mě to mohli nechat dělat a nezvyšovat moji úzkost.

Přijetí neznamená jenom tolerovat nebo vzít na vědomí, kdo jsem. Znamená to, že i když nerozumíte mým reakcím nebo zpracovávání, tak je musíte respektovat.

Tohle je mojí součástí. Není to pro mě snadné, ale tím, že z toho děláte něco o VÁS, mi rozhodně nepomáháte.

Z anglického originálu Sometimes, I Can’t Talk

https://autistictimestwo.blogspot.cz/2014/04/sometimes-i-cant-talk.html

přeložil Marek Čtrnáct

Článek vznikl v rámci podpory projektu Nadačního fondu Avast Spolu do života

Více o řeči a autismu na 

Author