Plaská 7, Praha 5 – Újezd, Malá Strana
+420775274281

Proč nemají autisté rádi některé organizace

Jak rozumět autismu, ADHD a životu, když zrovna nedává smysl

Proč nemají autisté rádi některé organizace

Na obrázku je žena, která promlouvá na demonstraci do megafonu

Následující článek pochází sice z kontextu USA a je namířen proti Autism Speaks, jedné z největších organizací, které vybírají peníze pod záštitou pomoci autistům, ale velká část jeho obsahu je aplikovatelná i na zkušenosti s českým prostředím. Je pozoruhodné, jak se některé věci opakují všude po světě téměř podle totožného scénáře. Pokud historie opravu slouží k tomu, abychom se z ní poučili, pak mají rodiče i autisté v ČR velkou výhodu.

Ahoj, jsem přátelský autista ze sousedství a chci vám poskytnout dlouhé, detailní vysvětlení toho, co byste se mohli snadno vygooglit.

  1. Oceňovaný dokument s názvem Autismus každý den. Tento dokument, kde vystupují autistické děti ve chvílích, kdy je jim nejhůře, jsou natáčené ve chvílích, kdy mají meltdowny, zatímco jejich rodiče si jim stěžují přímo tváří v tvář, jaké břemeno pro ně jsou. Jedna matka autistického dítěte mluví o tom, jak jednou zvažovala, že spáchá vraždu-sebevraždu svého vlastního autistického dítěte a zastavil ji pouze fakt, že má doma ještě jedno, neautistické dítě. Když jsem tento dokument v dětství sledovala, přemýšlela jsem, jestli moje vlastní máma někdy přemýšlela o tom, že mě zabije. Přemýšlela jsem o tom, jestli moje malá sestra, kterou jsem tehdy vnímala jako malého otravného spratka, mi zachránila život. Žádné dítě by nemělo o něčem takovém přemýšlet. Proč jsem něco takového sledovala, lámete si nad tím hlavu? No, zjistila jsem, že jsem autistická a prováděla jsem výzkum na internetu – představte si, že jste dítě nebo mladý náctiletý a vyhledáváte informace o stavu, ve kterém se nacházíte a vidíte lidi, kteří mluví o tom, jakou přítěží lidé jako vy jsou, vidíte rodiče, kteří chtějí zabít své dítě proto, že je stejné jako vy, a především, vidíte, jak se mluví pouze o malých dětech v tomto stavu. Proč lidé nechtějí, abych vyrostla?
  2. Tito lidé podporují techniky, které „léčí“ autismus jako jsou nesmyslné diety, které nefungují a jsou často nezdravé, chelace, léčba, která léčí otravou těžkými kovy a která může děti ZABÍT, a především, ABA, „léčba“, navržena člověkem, který vynalezl konverzní terapii, která učí autistické děti tomu, aby potlačily vše, co je v nich autistické, zahrnuje zcela nevinné věci s využitím násilných a nehumánních technik a která vede k vysoké míře PTSD (posttraumatických stresových poruch) a ke sklonu dítěte nechat se zneužívat.
  3. Jejich organizace je založena na snaze najít léčbu, něco, co autisté nechtějí nebo nepotřebují, a něco, co by nebylo možné bez toho, aby nás taková léčba zabila, a samozřejmě něco, co bude použito jen k tomu, aby nás to zlikvidovalo.
  4. Naprosto nikdo, kdo je ve vedení organizace Autism Speaks (v překladu znamená „Promlouvá autismus“, pozn. překl.), není autistický. Rozhodně zde tedy nepromlouvá autismus.
  5. Dopouští se používání zavádějících nálepek funkčnosti, které jsou používány buď proto, aby nás odlidšťovaly nebo jako argument, proč nepotřebujeme žádné úlevy. Ahoj, jsem „vysokofunkční“, protože mám práci a vzdělání, protože jsem výřečná a někdo by mohl říct, že jsem talentovaná spisovatelka, protože jsem schopna se postarat sama o sebe, ale také o děti a zvířata, protože jsem schopna jít na rande a mít přátele, protože jsem schopna řídit auto (i když nevalně), protože jsem chytrá a nezávislá a vyspělá a zábavná s drsným smyslem pro humor, zatímco oni od nás očekávají, že budeme hloupí a závislí na pečovateli a dětinští a nonverbální a nevinní. Ale kdybyste se zeptali mých učitelů ze střední školy, tak ti by vám řekli pravý opak. Protože jsem vyrůstala v příšerném, neudržitelném prostředí (o tom si můžete přečíst víc, když se vrátíte daleko na začátek do mé historie na mém profilu), neměla jsem kamarády, měla jsem časté meltdowny ve třídě, strašné známky a neustále návštěvy u výchovného poradce. Byla jsem nízko, nízko, nízkofunkční. Takže ne, nemám ani představu o tom, kdo jsou „vysokofunkční“ autisté. Protože jsem byla dítě, o kterém mi budete vyprávět, meltdowny a chvílemi nonverbální a ta, která si škrábala kůži a rvala si vlasy. A léčba rozhodně nebyla to, co bych chtěla. Chtěla jsem, aby se ke mně lidé přestali chovat jako kdybych byla špinavá.
  6. Mnoho dalších informací byste si mohli zjistit, pokud byste věděli, jak použít Google. Každopádně, Autism Speaks je nenávistnou organizací.

Z anglického originálu https://www.quora.com/Why-do-autistic-people-dislike-Autism-Speaks/answer/Lily-Fenster?ch=10&share=fb7b3de3&srid=3oo2

od Lily Fenster
přeložila Jana Csémy

Author