Plaská 7, Praha 5 – Újezd, Malá Strana
+420775274281

Jak mohu zpracovat své trauma způsobené ABA?

Jak rozumět autismu, ADHD a životu, když zrovna nedává smysl

Jak mohu zpracovat své trauma způsobené ABA?

Dotaz: Absolvovala jsem ABA od svých dvou do devíti let. Teď je mi 23 let, ale uvědomila jsem si, že mi tato „terapie“ způsobila silné trauma. Na internetu nemohu najít žádné zdroje, o tom, jak s tím pracovat, a nejsem si jistá, jak s tím naložit.

Odpověď: Doporučovala bych hledat informace o tom, jak pracovat s C-PTSD. Nebudou se týkat specificky vašeho traumatu z ABA, ale materiály o C-PTSD se obecně týkají traumat z dětství nebo složitých traumat, jako jsou například vztahy, ve kterých dochází dlouhodobě ke zneužívání (na rozdíl od jedné traumatické události). Pro práci s vaším traumatem je možná nejlepší vyhledat terapeuta, který pracuje s C-PTSD a traumaty z dětství. Bohužel je možné, že terapeutovi budete muset vysvětlit, proč je ABA tak hrozná, protože je nepravděpodobné, že bude mít dostatek informací.

C-PTSD je ve své podstatě důsledkem citového zanedbávání. Terapie ABA, stejně jako většina služeb pro lidi s postižením, je prorostlá citovým zanedbáváním. Vaše autonomie byla odsunuta stranou ve prospěch plnění rutinních výkonů pro potřeby ostatních. Za to jste dostala nějakou povrchní odměnu a mohla jste se osvobodit od otravných opakovaných promptů svých ABA techniků.

Odpověď: S tímhle jsem se setkával až příliš často. Léčba C-PTSD se specializací na autistickou populaci vám pravděpodobně přinese nejlepší výsledky. Obojí dohromady je nesmírně důležité, protože neznalý lékař může některé prezentace příznaků zaměnit za rysy klastru B, jako jsou rysy hraniční poruchy osobnosti. Bohužel, panuje v tomto ohledu stále velká míra neznalosti.

Ze sociální sítě Reddit

Pokud jste se vy nebo vaše dítě setkali s metodami jako je ABA nebo OTA a domníváte se, že na dítěti zanechaly negativní následky, můžete vyhledat terapeuta orientovaného na vztahovou terapii nebo se obrátit na mě https://www.neurodiverzita.cz/terapie/

Author